Som leder i ungdomsskolen er det vigtigt at have overblik over gældende løn- og ansættelsesvilkår.
Her på siden finder du information om de forskellige komponenter, der udgør din lønpakke, samt de overenskomstmæssige rammer, der regulerer din ansættelse. Vi har opdelt informationen i fem centrale sektioner for at sikre en overskuelig og informativ gennemgang.
Overblik over lønkomponenter
Din samlede løn som leder i ungdomsskolen består af flere elementer, der tilsammen udgør din samlede aflønning. Disse komponenter er designet til at afspejle både de generelle krav til stillingen og dine individuelle kvalifikationer og præstationer.
Grundløn: Dette er grundlønnen, som er fastsat centralt gennem overenskomstforhandlinger mellem KL (Kommunernes Landsforening) og LU (Landsforeningen af Ungdomsskoleledere). Grundlønnen varierer afhængigt af stillingens karakter og ansvarsniveau.
Funktionsløn: Funktionsløn er tillæg, der tildeles på baggrund af de specifikke funktioner og ansvarsområder, du varetager i din stilling. Dette kan inkludere særlige ledelsesopgaver, projektansvar eller andre funktioner, der går ud over de grundlæggende jobkrav.
Kvalifikationsløn: Denne del af lønnen reflekterer dine personlige kvalifikationer, såsom uddannelsesniveau, erfaring og særlige kompetencer, der bidrager positivt til ungdomsskolens udvikling.
Resultatløn: Et præstationsbaseret tillæg, der knytter sig til opnåelsen af specifikke mål eller resultater, både kvantitative og kvalitative. Dette element er ofte forbundet med aftalte mål og evalueringer.
For en detaljeret gennemgang af lønfastsættelse og vejledende kriterier for funktions- og kvalifikationsløn, henvises der til overenskomstens Bilag 1.
Overenskomstens rammer
LU er den eneste faglige organisation for ungdomsskoleledere, der har en selvstændig overenskomst med KL. Dette betyder, at LU forhandler direkte på vegne af ungdomsskoleledere og sikrer:
- Gennemsigtighed i dine løn- og ansættelsesvilkår
- Konkurrencedygtige arbejdsvilkår
- Beskyttelse mod urimelige opsigelser og ændringer i ansættelsesforholdene
- Indflydelse på den pædagogiske og ledelsesmæssige udvikling i ungdomsskolerne
Overenskomsten dækker en række centrale forhold såsom arbejdstid, ferie, barsel og pensionsindbetalinger. LU arbejder løbende for at sikre bedre vilkår for dig som leder.
Lokale lønaftaler og forhandlinger
Udover de centralt fastsatte lønkomponenter er der mulighed for at indgå lokale lønaftaler, der tager højde for specifikke forhold i den enkelte kommune eller ungdomsskole. Disse aftaler forhandles mellem kommunen og LU's lokale repræsentanter.
Forhandlingsproces: Initiativet til lokale lønforhandlinger kan tages af både arbejdsgiver og arbejdstager. Processen indebærer en vurdering af stillingens indhold, ansvar og kompleksitet samt den enkelte leders kvalifikationer og præstationer.
Kredsens rolle: LU er opdelt i kredse, hvor hver kreds har en formand eller udpeget lønforhandler, der varetager forhandlingerne på vegne af medlemmerne. Dette sikrer, at lokale forhold og behov bliver taget i betragtning.
Individuelle tillæg: Afhængigt af lokale aftaler kan der tildeles individuelle tillæg baseret på særlige opgaver, projekter eller kompetencer, der ikke er dækket af de centrale aftaler.
Det er vigtigt at være i tæt dialog med din lokale kredsrepræsentant for at sikre, at dine løn- og ansættelsesvilkår afspejler dine opgaver og kvalifikationer korrekt.
FAQ - ofte stillede spørgsmål
Her finder du generelle oplysninger vedrørende lederoverenskomsten mellem KL og LU. Hvis du ikke umiddelbart kan finde svar på det, du søger, eller ønsker en uddybning af overenskomstens enkelte bestemmelser eller andre lederforhold, er du altid meget velkommen til at kontakte foreningens sekretariat
Løn
Som leder er du sikret en grundløn, der er en minimumsaflønning. Grundløn er centralt aftalt mellem KL og LU i forbindelse med OK-forhandlinger. Grundlønnen er på forskellige niveauer afhængig af stillingens karakter.
Herudover består lønnen som hovedregel af en eller flere af følgende elementer:
Funktionsløn, der er afhængig af stillingens funktioner
Kvalifikationsløn, der er afhængig af dine personlige kvalifikationer
Resultatløn, der knytter sig til kvalitative eller kvantitative resultater
I overenskomstens Bilag 1 kan du læse mere om lønfastsættelse og de vejledende kriterier for funktionsløn og kvalifikationsløn.
Som leder er du omfattet af de generelle lønreguleringer og øvrige vilkår, der er aftalt mellem KL og Forhandlingsfællesskabet ved OK-forhandlinger.
Lønaftaler
Grundlønsniveau og funktionsløn fastsættes efter aftale mellem den kommune, du er ansat i, og LU. I praksis aftaler kommunen og LU også evt. kvalifikationsløn.
Fastsættelse af løn vil altid ske i tæt samarbejde med den berørte leder med henblik på forventningsafstemning og en sikkerhed for, at LU har alle relevante oplysninger i relation til lønforhandlingen.
Kompetencen til at forhandle lønaftaler ligger i LU's kredse. Opgaven varetages af kredsformanden eller en af kredsbestyrelsen udpeget lønforhandler.
Ansættelsesvilkår
Ungdomsskolens ledelse består traditionelt set af tre ledelsesniveauer: Ungdomsskoleinspektør, viceungdomsskoleinspektør og afdelingsleder. Stillingsbetegnelser og organisering kan variere efter lokal beslutning.
Ungdomsskoleinspektører ansættes som enten
Tjenestemænd.
På kontrakt.
På åremål.
Ovennævnte ansættelsesformer besluttes af kommunen og er formelt set ikke til forhandling.
Øvrige ledere ansættes på overenskomst.
Ledelsesopgaver
Lederstillingers indhold fastsættes lokalt, men det forudsættes, at stillingen indeholder faglige ledelsesopgaver og personaleledelse samt eksempelvis administrativ ledelse, økonomisk ansvar, ansvar for arbejdstidstilrettelæggelse og ressourcefordeling.
Ungdomsskoleinspektørers ansvarsområde er lovreguleret og kan ikke fastsættes lokalt.
Lederstillinger kan indeholde andre opgaver end ledelsesopgaver, herunder eksempelvis undervisning og administrative opgaver.